Popüler Yayınlar

3 Eylül 2014 Çarşamba

ISPARTA KEBABÇI KADİR

Isparta'nın kendisine özgü en önemli ürünlerinden biride kebap. 1800'lü yıllardan günümüze kadar gelen kebap. Isparta'nın turizm sepetindeki en önemli ürünlerden biri haline geldi. Özellikle Antalya ve çevre illerden kebap yemek için akın akın Isparta'ya gelenler var. Isparta'da kebap kültürünü temsil eden köklü firmalardan biri olan Kebapçı Kadir, 1851 yılından bu yana bu alanda hizmet veriyor. 


1851 yılında Hafız Dede tarafından kurulup siyasi Osman Dede ile devam ettirilmiştir. "Kebapçı Kadir" ismi Açıkalın tarafından markalaştırılıp bugünlere gelmiştir. Günümüz işletmeciliğini 4.Kuşak Hüseyin Açıkalın tarafından yapılmaktadır.


Hayvanlar doğal ortamlarında yetiştirilip, kesim aşamasında hijyenik ortamda eti aytıştırılır. Böbrek yağları ve kan damarları temizlenen etler önceden yakılıp ısıtılan fırında 3- 3,5 saat aralığında çalı kökü odunuyla 2 saat alev 1 saat korda pişirilip içerisindeki bakır sahanlardaki su ile buharlaşarak hem buhar, hem alev arasında %50 fire verir. 


ISPARTA KEBABI
Fırında çıkan nar gibi kuzu etini kendine özgü bakır tabaklarda lavaş ekmeği üzerine servis yapılır.


KABUNE PİLAVI
Dolgun pirinçten yapılan pilav tatlı soğanın halka halka doğranıp karabiber ve tuz ile ovularak bakır kazanların altına konur. Üzerine haşlanmış nohut ilave edilir. Nohutun üzerine önceden haşlanmış kuzu kaburgalarının etlerinin didilerek üzerine takviye olur. Bunun üzerine dolgun pirinçler ıslatılıp temizliği yapıldıktan sonra bire birbuçuk ölçeğinde pirinç ve et suyu ilave edilirek saç ayağında üzüm asmasının çırpısyla harlı ateşte 15 dakika içerisinde pişirilir ve kaynatılır. Suyunu çekmiş ve pişmiş olan pirinci ocaktan indirmeden önce üzerine kızartılan tereyağı dökülür. Daha sonra ocaktan indirilerek dinlendirmeye alınır. Servis yaparken en altta olan nohut ve etin porselen çorba kabında en alt bölüme yerleştirilerek, üzerine pirinç takviye edilerek ve bunu ters bir şekilde tabağa kapatıp, et ve nohut üzerine gelecek şekilde servis yapılır.. 


ÜZÜM ŞIRASI
Isparta yöresinin siyah Dimlit üzümleri kurutularak ve çöpleri ayrıştırılarak temizliği yapıldıktan sonra yarım kazan su içerisinde şişinceye kadar kaynatılır. Kaynama esnasında içerisinde tülbet içerisinde mersin yaprağı karanfil ve tatlı kabul konularak kaynatmaya devam edilir.Üzümler kaynayarak şiştikten sonra üzerine şeker takviyesi ile şerbet haline getirilir. Sunarken kalaylı bakır kaplarda şerbet ve üzüme su ilave edilerek soğutulmuş olarak servis yapılır. 
Kebabın yanında tercih edilmesinin sebebi besin değeri olarak etin protein, üzüm hoşafının glikoz ihtiva etmesinden dolayı insan vucudunda bir birini parçalar dolayısıyla sağlıklı bir yemek yenmiş olur. İçine konan karanfilin kanı sulandırdığı, dolayısıyla kan dolaşımını ve hücre yenilenmesini sağlar. Üzümünde beyin hücrelerini yenilediğinden dolayı sağlıklı ve zeki nesillerin yetişmesine faydası vardır. 


İRMİK HELVASI
0 numara sarı irmiğin hakiki tereyağı ve kunar fıstığıyla büyük bakır kazanlarda mangal kömürü ateşinde kaynatılarak belirli bir kıvama gelinceye kadar hiç ara vermeden ahşap küreği ile karıştırılarak pişirilir. Ayrıca başka bir bakır kapta şeker ve su ilavesi şerbeti kaynatılır. Hazırladığımız helvanın belirli bir kıvamdan sonra üzerine kaynattığınız şerbeti ileve edilip sonra ateşten indirilerek dinelendirmeye alınır. Servisi soğuk ve sıcak olarak sunulur.




Yemeklerin lezzetine diyecek bir şey yok. Yalnız fiyatlar hakkında aynı şeyi söyleyemeyeceğim..
Kebab 24 tl, pilav 7 tl, hoşaf 2.5 tl, İrmik helvası 5 tl.  

Hiç yorum yok: