Popüler Yayınlar

20 Ağustos 2014 Çarşamba

SÜMELA RESTAURANT / MAÇKA

Sümela Restaurant, Sümela Manastırı'nın altında, muhteşem doğa manzarası ve yeşillikler içinde konumlanmış. Restauranta ek olarak 2 dubleks villa ve 5 bungalow ev ile konaklama hizmeti verilmekte. Hediyelik eşya, gümüş, pestil ve köme satış reyonları var. 


Menü Karadeniz yöresel yemekleri, Alabalık, Karadeniz pidesi, Sac kavurma, Izgara çeşitleri ve Akçaabat köfte, Meşhur Hamsiköy Sütlacı yapılmakta. 


KUYMAK
Kuymak, Samsun'dan Artvin'e yani Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Sivas, Tokat ve Erzurum illerinde çok popüler olan bir yemektir. Mısır unu, tereyağı ve genellikle minci adı verilen tuzlu çökelek (bazı yörelerde telli peynir veya su peyniri) peyniri kullanılarak yapılan mısır lapasının adıdır. 


İyi yapılan kuymak masaya geldikten sonra  sünmesi gerekirmiş. Peynirler eridikten sonra mısır unu ile bütünleşirmiş. Sünmeyen kuymak işe yaramazmış. Bakır tava ise olmazsa olmazmış, ısıyı iyi ilettiği için lezzeti de bir farklı olurmuş. Bütün bu özellikleri taşığıdı için on üzerinden on veriyorum.. 


Restaurant bölgesinde  yer alan alabalık üretim tesisi, taze alabalığın doğal lezzetini masanıza getirmektedir. 


HAMSİKÖY SÜTLACI
I.Dünya Savaşı ile 1917'de Yavuz Zırhlısı'nda Bahriyeli Çavuş olarak vatani görevine başlayan Osman KONAK, 1924'te Kurtuluş Savaşı'ndan Gazi olarak döndüğü memleketinde, Maçka Kaymakamlığı tarafından İpekyolu üzerinde bulunan Hamsiköy mevkiinde ihaleyle satılan hanlardan yer satın alıp ticari hayatına başlamıştır. Ticari faaliyetlerini kısa bir süre sonra arttırarak lokanta, otel ve fırın işletmeciliği ile işyerlerini çeşitlendirmiştir. Bu dönemde Orta Asya Türkleri'nin geleneksel süt tatlısı olan sütlacı da işyerlerinde yapıp satan Osman Ağa sütlacın yöreyle özdeşleşmesini sağlamıştır. Zaman ilerledikçe sütlacın ismi 'Hamsiköy Sütlacı' olarak zihinlere kazınmıştır. 


Hamsiköy Sütlacı'nın özelliği de bölgenin çiçek florasından kaynaklanan lezzetli sütünün sadece pirinç, şeker ve tuz kullanılarak özel pişirme tekniği ile bir saat gibi uzun bir sürede pişirilmesidir. 


Organik Patates Cipsi :)

Hiç yorum yok: