Popüler Yayınlar

14 Ağustos 2014 Perşembe

SAMSUN'DA GEZİLECEK YERLER

Samsun, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü'nde yer alan Samsun ilinin merkezi ve bölgenin en kalabalık şehridir. Şehir Atakum, Canik, İlkadım ve Tekkeköy olmak üzere dört büyükşehir ilçesine ayrılmıştır. Karadeniz Bölgesi'nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehri olan Samsun "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak tanıtılmaktadır. 
Türkiye'nin kurulmasına dek uzanan ve 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışıyla başlayan sürecin başlangıç durağı olması nedeniyle özel bir konumu bulunmaktadır. 
Samsun kent merkezinin iki ucundaki Doğu Park ve Batı Park denize dolgu yöntemiyle oluşturulmuş önemli rekreasyon alanlarıdır. 


BANDIRMA VAPURU 
Bandırma Vapuru Mustafa Kemal Atatürk'ü 9. Ordu Müfettişi olarak kurmayları ile birlikte İstanbul'dan Samsun'a getiren gemidir. 
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin birebir ölçülerde yaptırdığı ve aslına uygun biçimde dekore ettiği Bandırma Vapuru Müzesi, Doğu Park'ta yaklaşık on yıldır ziyarete açık...


KURTULUŞ YOLU
Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Milli Mücadele’nin ilk meşalesini yakmak üzere Samsun’a ayak bastığı ilk noktadır. Atatürk’ün karaya çıktığı Tütün İskelesi  önüne temsili Bandırma Vapuru inşa edilmiştir.   


Tütün İskelesi üzerine de Atatürk ve 18 arkadaşının karaya çıkış halini gösteren heykeller konuşlandırılarak bir çeşit açık hava müzesi oluşturuldu. 


PROTOKOL YOLU
Atatürk ve 18 arkadaşının karaya ayak bastığı Tütün İskelesi’nden, Mıntıka Palas oteline kadar uzanan yol, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığınca “Protokol Yolu” haline getirilerek 19 Mayıs 2009 tarihinde halkın kullanımına açıldı.  


GAZİ MÜZESİ  
Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a geldiği zaman kalmış olduğu Mıntıka Palas Oteli'dir. Müzeye dönüştürülen Otelde Atatürk'ün kullanmış olduğu eşyalar ve fotoğraflar sergilenmektedir. 
Gazi Müzesi, Samsun şehir merkezinde, Cumhuriyet Meydanı’nın hemen 50 mt arkasında.. 


ATATÜRK ANITI
1928–1938 yılları arasında Avusturyalı Heykeltıraş Heinz Kreppel tarafından yapılmıştır. 19 Mayıs 1919’un anısına yaptırılan bu anıtın kaidesinin dört bir tarafında Milli Mücadeleyi vurgulayan figürler mevcuttur. Samsun'un amblemi haline gelen bu anıt Dünyada ikincidir.
Anıt, Cumhuriyet Meydanı’nın hemen yanında bulunan Atatürk Parkı’nın içerisinde. 


İLKADIM ANITI
1981–1982 yılları arasında Heykeltıraş Hakkı Atamalı tarafından yapılmıştır. Atatürk’ün doğumunun 100. yılında Samsun halkı tarafından yaptırılan bu anıtın öndeki üçlü figürü, Atatürk ve beraberindekilerin Samsun’a ilk ayak basışlarını simgelerken Kurtuluş Mücadelesinin buradan başlatıldığını ifade etmektedir.
Anıt, Cumhuriyet Meydanı’na 200 mt mesafede, hemen Samsun Büyük Oteli’nin yanında. 


YALOVA GEMİSİ

SS Yalova 1948 Hollanda yapımıdır ve  sınıfının ilk gemisidir. Yalova vapuru, 1995 yılına kadar İstanbul Şehir Hatları Vapuru olarak İstanbul – Yalova arası seferlerini yapmış olup adını da buradan almaktadır. Kasım 1996'da Harem İskelesi'ne bağlı halde beklerken, gece yarısı yandı. Zaten birkaç yıldan beri hizmet dışı kalan vapurda orta derecede hasar oluştu. "Yalova" servis dışı kaldıktan sonra da Denizyollarına bağlı (B sınıfı) bir gemi olarak, yaklaşık 5-6 sene daha İstanbul'da kaldı. Uzun bir süre Haliç Tersanesi'nde, bir yaz boyunca da Kabataş'ta halka açık "Yüzer Müze" olarak hizmet verdi. 1998 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Denizcilik İşletmesinden satın alınarak Samsun’a getirilmiştir. Bakımsız ve eski durumdaki gemi, dış görünümüne sadık kalınarak içi restoran ve cafe kullanımına uygun olarak restore edilmiştir. İlk önce Batıpark'da düzenlenen özel bir alanda Samsun Büyükşehir Belediyesi Anakent İmar İnşaat Şirketi tarafından Turizm işletmesi olarak hizmet vermekteyken 2003 yılında Yusuf Ziya Yılmaz döneminde Samsun Sahil Yolu çalışmaları kapsamında şimdiki yeri; Samsun Limanı'nın içine taşınmıştır.  Cafe-Restaurant hizmeti vermektedir.


ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ 
Samsun'da bulunan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi eski fuar alanı içerisinde yer almaktadır. Müze 19 Mayıs 1981 yılında ziyarete açılmıştır. Samsun Arkeoloji ve Etnografya müzesinde Amisos hazineleri için hazırlanmış bölüm ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği yer olarak dikkati çekmektedir.
Müzenin bahçesinde Klasik, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir
Müze, Samsun şehir merkezinde, Cumhuriyet Meydanı’nın hemen 50 mt karşısında 


SAMSUN KENT MÜZESİ  
Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan bir müze. 12 Şubat 2013 tarihinde ziyaretçilere açılan müzede Samsun'un sosyal, tarihi, kültürel, coğrafi ve ekonomik yapısına ilişkin bilgilerin ve malzemelerin sergilenmektedir. 


SAMSUN CUMHURİYET MEYDANI
Meydan, Samsun'un merkezi olarak nitelendirilen İlkadım ilçesinin en işlek yerinde yer alır. Etrafında Samsun İl Özel İdaresi, iş hanları, bankalar ve Bulvar AVM yer alır. SamRay'ın bir durağı'da Cumhuriyet Meydanı durağıdır. Ayrıca meydanın güneybatı tarafının 220 metre uzağındaki Belediye Parkı'nda Atatürk Anıtı yer alır.  


SAMSUN BÜYÜK CAMİİ
Batumlu Hacı Ali tarafından 1884'te yaptırılmıştır. Mermer mihrap ve ahşap minberi dikkati çekmektedir. Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valde Sultan tarafından onarılmış, bu yüzden de halk arasında Valde Camisi olarak tanınmıştır.
Cami, Samsun Cumhuriyet Meydanına çok yakın olan Saathane Meydanı’nın hemen karşısında bulunmaktadır. 


SAAT KULESİ
1876 yılında tahta çıkan II. Abdülhamit tahta çıkışının onuncu yıldönümü olan 1886 yılında valilere bir talimatname göndererek şehirlere saat kuleleri dikilmesini emreder. O dönemde adı Trabzon vilayet salnamelerinde İskele Meydanı olarak geçen alana yapılmaya başlanan saat kulesinin inşaatı 1887 yılında sonlanır, 9 Mayıs 1887 pazartesi günü açılışı yapılır. Belçika asıllı Fransız bir mühendis tarafından yapılan saat kulesinde malzeme olarak Ünye taşı kullanılmış, yapım tekniği olarak ise bindirme taş örgü sistemi tercih edilmiştir.  


MECİDİYE ÇARŞISI  
Samsun ilinin merkezi, İlkadım ilçesinde bulunan çarşı İstanbul’un meşhur Taksim İstiklâl Caddesini aratmıyor. Çarşıda herkese uygun çeşitli giysi ve hediyelik eşya satan dükkanlar ayrıca kafe, lokanta ve restaurantlar bulunmaktadır. 


YABANCILAR ÇARŞISI 
Samsun'un simgelerinden biri haline gelmiş olan yabancılar pazarının 22,000 M2’lik alanı ile Türkiye’nin en büyük kapalı alışveriş merkezlerinden biri olmasının yanı sıra, 1013 işyeri  ile en büyük istihdam alanlarından da biridir. 


BATI PARK
Samsun Batı Park içerisinde bir çok farklı parkın bulunduğu çok geniş bir alan... 
- Amazon Köyü 
- Büyük Amazon Savaşçı Heykeli, 
- 1. ve 2. Aslan Heykelleri  
- Teleferik  
- Balıkçı Restoranlar ve piknik alanları ile  her kesime hitap ediyor..  


AMAZON KÖYÜ 
Efsanevi Kadın Savaşçılar olarak bilinen Amazonların Samsun’un Terme civarında yaşadıkları çeşitli kaynaklardan elde edilen bulgularla gün ışığına çıkarılmış ve bu alanda farklı çalışmalar yürütülmüştür. 
Samsun Büyükşehir Belediyesi 850.000 Metre karelik Batıpark Sahasının Doğu Batı istikametinin batı tarafına bir Amazon Köyü dizayn ederek Samsun ve tüm ulusların ziyaretine sunulmuştur.  

Batıpark'da yapılan Amazon Köyü'ne 10 metre yüksekliğinde ve 200 metrekare genişliğindeki 2 Anadolu Aslanı yerleştirilmiştir. Aslanların ağzından köy izlenebilirken, mide kısmında da 3 boyutlu savaş sahneleri gösteriliyor..  


TELEFERİK KEYFİ
Samsun'da Batıpark ile Baruthane Tümülüsleri arasında kurulan olan teleferik gidiş ve geliş olmak üzere 6'şar kişilik 2 gondol bulunuyor ve teleferik 323 metre uzunluğunda, ileride gondol sayısı 6'ya çıkabilecek, 3 gidiş–3 gelişi taşıyabilecek kapasitede.
Baruthane Tümülüslerinin bulunduğu 30 dönümlük yer hem yeşil alan hem de arkeolojik müze olarak düzenleniyor. Tümülüslerde Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan kazı sonrası ortaya çıkarılan kral mezarları düzenleniyor ve arkeolojik müze olarak turizmin hizmetine sunulmaya başlanacak. Baruthane Tümülüslerinin en büyük özelliği bulunduğu yerin muhteşem bir manzarasının olması. Buradan hem denizi hem de Atakum'u ve şehrin bir bölümünü izleyebiliyorsunuz. 
Teleferik, Samsun’dan Bafra yönünde Batı park’ın içerisinde bulunmaktadır. Her dakika dolmuş ve otobüs bulma şansınız var. SAMRAY ile de rahatça ulaşabilirsiniz. Teleferikle çıktığınız noktada ise çok enfes manzaralı bir restoran bulunmaktadır. 


SAMRAY (Samsun tramvay hattı)
Gar ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi arasında yapılan ve 10 Ekim 2010 tarihinde ilk yolcularını almış olup, 21 istasyondan oluşan hat 15 kilometre uzunluğundadır..   


DOĞU PARK
Samsun kent merkezinin iki ucundaki Doğu Park ve Batı Park önemli rekreasyon alanlarıdır. Limanın doğu ucundaki Doğu Park Kurtuluş Savaşı’nın sembolü olan Bandırma gemisinin replikası müze olarak sergileniyor.  


Doğu Park, özellikle haftasonları halkın piknik alanı olarak kullandığı, içinde çocuk parklarının bulunduğu, çok büyük bir mesire alanı.. 


SU KAYAĞI PARKI
Su Kayağı Parkı, Türkiye’nin deniz üzerinde kurulan ilk kayak merkezi olma özelliğine sahip. Doğu Park’ta bulunan Bandırma Vapuru Müzesi yanında faliyete geçirilen Kablolu Su kayağı adrenalin yükselten bir spor. Bu nedenle günlük hayatın stres ve sıkıntılarını unutmak için oldukça elverişli ve eğlenceli bir spor dalı.












SAMSUN ÇARŞAMBA HAVALİMANI 
Havalimanı, Samsun-Ordu karadeniz karayolunun 20. kilometresinde Havalimanı kavşağının 3 km içerisindedir. Sahile uzaklığı 1 km. dir. Samsun'un Çarşamba ilçesinin Çınarlık beldesinde yer alan sivil kategorideki havalimanıdır. 1994-1998 yılları arasında inşaa edilip, 15 Aralık 1998'de açılışı yapılmıştır. Havalimanındaki ilk seferler ise 11 Ocak 1999 tarihinde düzenlenmiştir.  
Ulaşım hizmetleri Havaş ile yapılmaktadır.. 
Havalimanı-Samsun      :9 TL
Havalimanı-Ünye-Fatsa :15 TL
Havalimanı-Ordu          :20 TL 


Samsun Çarşamba Havalimanı sahilden 1 km içerde yer almaktadır. 
Havalandığınız anda sahilin muhteşem görüntüsü sizi cezbediyor..

2 yorum:

Samsun Gezilecek Yerler dedi ki...

Samsunda gezilecek yerler hakkında verdiğiniz için teşekkürler. Karadeniz'in en büyük şehri olan Samsun'da, bir çok tatil yeri var.

İsimsiz dedi ki...

Nerde var tatil yeri. Antaltaya gitmeyelim söylede