Popüler Yayınlar

13 Mayıs 2014 Salı

*** BOĞAZ TURU/İSTANBUL ***

Adına şiirler, romanlar yazılmış; şarkılar, resimler yapılmış doğal bir şaheserdir İstanbul..
Tarihin kendisidir İstanbul..
İstanbul'un eşsiz güzelliğine bir de boğazdan bakın, bir de buradan tadın... 


Medeniyetlere başkentlik yapmış, tarih boyunca değişik isimlerle anılmış, farklı kültürlerin farklı eserlerin izlerini taşımış, paylaşılamayan muhteşem bir şehirdir İstanbul.. 


BEYLERBEYİ SARAYI 
İstanbul’un Üsküdar ilçesinin Beylerbeyi semtinde bulunan ve Sultan Abdülaziz tarafından 1861-1865 yıllarında mimar Sarkis Balyan’a yaptırılan saraydır.. 





DENİZ KÖŞK
Havuzun kenarında bulunup bodrumuyla birlikte toplam üç katlı kagir bir yapıdır. Bütün katlarında birer salon ve ikişer oda vardır. Salonunda barok merdiven bulunan toplam üç bölümden oluşan sade bir yapıdır. Köşkün içinde deniz resimleri vardır. Yapının ön ve arka cephelerinde yarım daire kemerli üçlü pencere grupları vardır. 


KULELİ ASKERİ LİSESİ 
II. Mahmut burada süvari kışlası yaptırdı. Ahşap olarak yapılan bu bina yerine Abdülaziz binayı yeniden yaptırdı. Taştan yapılan bina günümüzdeki Kuleli Askeri Lisesi binasıdır. 


KULELİ KAYMAK MUSTAFA PAŞA CAMİİ   
Çengelköy ile Vaniköy arasında, Kuleli Askeri Lisesi’nin hemen yanı başında yer alır. Boğaz’ın en güzel yalı camilerinden biri olan Kuleli Kaymak Mustafa Paşa Camii, Kulebahçe Mescidi, Kuleli Ocağı Mescidi ve Kuleli Camii olarak da bilinir. Yapı, III.Ahmet dönemi Kaptan-ı Derya’lık yapmış olan, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın damadı Nişancı Mustafa Paşa tarafından 1720 yılında inşaa ettirilmiştir. 


ÇIRAĞAN SARAYI 
Çırağan'ın bugün Beşiktaş ve Ortaköy arasında bulunan yeri 17. yüzyılda "Kazancıoğlu Bahçeleri" diye bilinirdi. 18. yüzyılda Beşiktaş kıyılarını süsleyen denize nazır saraylar ve bahçeler Lale Devri diye bilinen 'Çiçek ve Müzik Aşkı' döneminin en öneli simgelerinden sayılmıştır. 


KIZ KULESİ 
Kız Kulesi, hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır.
Üsküdar'ın sembolü haline gelen kule, Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eserdir. MÖ 24 yıllarına kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip olan kule, Karadeniz’in Marmara ile birleştiği yerde küçük bir ada üzerinde kurulmuştur. 


HAYDARPAŞA GARI  
1908'de İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edilen tren garıdır. Gar, TCDD'nin ana istasyonudur. İstanbul'un Anadolu yakasında, Kadıköy'de bulunur.  


DOLMABAHÇE SARAYI 
1855 yılında, Dolmabahçe'nin yapım emrini veren ve ilk kullanan padişah Sultan Abdülmecid'tir. 


Boğaza nazır köşkler, yalılar ve buralarda yaşayan insanlar var :) 




















Kahvenizi yudumlarken İstanbul'da gün batımını seyretmek, akşamları martıların çığlıkları ve vapur düdükleriyle canlı müzik dinlemek istiyorsanız aradığınız mekan burası Kadıköy "Deniz Yıldızı Cafe"








İstanbul'un boğazı dışında görünen manzara, gökdelenler, aşırı kalabalık, yoğun trafik… 









1 yorum:

tekne turu dedi ki...

Benim de şöyle güzel bir makine alma zamanım geldi artık :) Senelerdir deniz üstündeyiz ama boğaza doyamadık bir türlü. Her tekne turuna çıktığımda telefonla da olsa sürekli yeni fotoğraflar çeker, değişik açılardan manzara fotoğrafları yakalamaya çalışırım. Bilgilendirme amaçlı yazılar da fotoğraflar da gerçekten çok iyi olmuş, emeğinize sağlık.