Popüler Yayınlar

11 Eylül 2012 Salı

ZEYTİNYAĞI EFSANESİ - GEYİKLİ/ÇANAKKALE

Koyu yeşil gümüşi yaprakları rüzgarda hafif hafif titreyen görkemli bir zeytin ağacının meyve yüklü dalları neler neler çağrıştırır. Güngörmüş birinin ağırbaşlı doğallığını, bereketli doğanın insana karşı cömertliğini, şefkatli bir annenin koruyucu gölgesini hissederiz. Kimi zaman da coşku, hüzün inat ve gururu simgeler. Ama o hep sevecen, çevresine huzur saçan bir hazinedir bizler için. Zeytin emek ve sabrın ürünüdür. Kendini ve ailesini geçindirecek kadar buğday tarlası, bağı, bahçesi, zeytinliği olan kişi huzurlu ve özgürdür. Zeytin, bir toprak parçasını yurt edinmiş insanın alın terine ağacı meyvesi ve yağıyla olanca zenginliğini taşır. O, bir nimettir, ama aynı zamanda bir yaşam biçimi dünyaya bakış, başlı başına bir kültürdür... 
Geyikli denince ilk akla gelen Zeytin ve Zeytin Bahçeleridir.Tarım arazilerinin çok büyük bir bölümü Zeytin Bahçelerinden oluşmaktadır. Son üç yıldır 4-5-6 ağustos'ta gerçekleştirilen Zeytin Festivali de buradaki zeytinciliğin doğal bir sonucudur. 
(Foto: Geyikli-Bozcaada iskelesi yolundaki zeytinlikler) 


Yeni çağın mucize bitkisi olarak nitelendirilen ve kanser ilacı yapımında da kullanılan zeytinin sayısız faydalarından yararlanmak için doğal haliyle tüketilmesi gerekiyor. 
Tıp otoriteleri, zeytinin insan sağlığı için bilinen birçok faydasının yanında halen keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda özelliği bulunduğunu belirtiyorlar... 


Zeytin şiirimize edebiyatımıza da girmiştir. Bedri Rahmi'nin şu dizeleri hepimizin dilindedir:
Önde zeytin ağaçları arkasında yar..
Sene 1946..
Mevsim..
Sonbahar... 


Geyikli iskeden Çanakkale yoluna döndüğünüzde 500m ilerde solda 
İlyada Zeytin ve Zeytinyağları
Üretim ve Satış
Cumhuriyet Mah. Çanakkale Cad. Geyikli / Ezine / Çanakkale
Tel: (0286) 638 55 77  




ZEYTİNYAĞI ÇEŞİTLERİ
1- Riviera zeytinyağı: Rafine ve Naturel zeytinyağının belli oranda karışımı ile elde edilir. Özellikle yemek ve kızartmalarda tercih edilir. Asit oranı en fazla %1'dir.
2- Rafine zeytinyağı: Zeytinyağı asit oranı yüksek olduğundan rafine edilmesi gerekir. Fiziksel rafine işlemi sonrasında elde edilen rafine zeytinyağı hemen hemen sıfır asit oranına sahiptir. Rafine ya da Light zeytinyağı daha çok zeytinyağının kuvvetli lezzetine alışık olmayan kimseler tarafından tüketilmek üzere hazırlanır.
3- Sızma zeytinyağı: Sızma ve naturel olarak ikiye ayrılır. Zeytinyağları içinde en makbul olan sızma zeytinyağının asit oranı en fazla %1'dir ve çiğ olarak salata ve soslarda tüketilebilir. Naturel zeytiyağı ya da ekstra ekstra zeytinyağında asit oranı %1-2 arasındadır.... 
Zeytinyağı'nın en makbulu sızma olanıdır.. ondan daha iyisi çiğ yağdır..  


Eski zamanlarda Çiğ yağ üretimini gösteren bir tablo... 
ÇİĞ YAĞ, Yere düşmeden, darbe almadan, bekletilmeden, granit taş değirmenlerde hamur haline getirilen zeytin taneleri, özel torbalara alınır. Üst üste yığılan ve taşla ezilen özel torbalardaki zeytinlerden yağ süzülür. Hiçbir işlem görmeden, sulu baskı uygulanmadan, damla damla, kendi kendine süzülen bu yağ, Çiğ Yağ olarak adlandırılıyor.


Çiğ Yağ, her zeytin sıkım işleminde çok az miktarda çıkan, bu nedenle çiftçinin genellikle sadece kendisi için ayırdığı değerli bir yağdır. Halk arasında zeytin sütü, burun, tekne, kavata yağı olarak da bilinen bu yağ, zeytin meyvesinin tüm şifasını, tüm doğallığı ile içinde barındırır. Filtre edilmediği için rengi berrak değildir.
Tercihim çiğ yağ oluyor… 


Tadımlık zeytinyağı ve zeytin çeşitleri... 



2 yorum:

Gulcin dedi ki...

zeytin ve zeytinyagi cocuklugum, gencligim cok sevdigim...

Reyhan Kaderoğlu® dedi ki...

O kadar kıymetli çiğ yağ 15 tl. miymiş. Sızma zeytin yağ fiyatına. Belgesel tadında olmuş, eline sağlık..