Popüler Yayınlar

13 Haziran 2011 Pazartesi

*** MARAŞ DONDURMASI (MADO) ***

Yaşar Pastanesi = MADO (MAraş DOndurması)
K.Maraş Dondurması'nın başka hiçbir iklimde aynı lezzette yapılamamasının üç sırrı.
Birincisi; Ahir Dağı’nın yamaçlarındaki yüksek yaylalarda yetişen kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin sütü.
İkincisi; yabani orkide köklerinin sabırla işlenmesi ve su değirmenlerinde öğütülmesi ile elde edilen salep...
Üçüncüsü; sabırla ve gelenekle birleşen dövme ustalığı. Bu dondurma, Ahir Dağı’nın, ve Ahir Dağı insanlarının bir mucizesi. Sahlepin ve sütün hası, ustaların hası 4 kuşaktır Mado’yu yapıyor..


Kahramanmaraş kalesinden Ahir Dağı manzarası..
Maraş dondurmasının sırrı, bu dağın yamaçlarındaki yüksek yaylalarda yetişen kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin sütünde saklıdır...


YAŞAR PASTANESİ
Mado’nun dünya markası olma yolundaki ilk önemli adım Yaşar Pastanesi ile atılır. 150 yıllık birikimin dünya çapında bir marka ile çok yönlü ve verimli bir şekilde temsil edilmesinde Yaşar Pastanesi önemli bir köşe taşı. Çünkü bu mekan doğanın cömertliği ile insanoğlunun emeğinin ve sabrının dondurma severlerle buluştuğu ilk mekan. K.Maraş’ta 1965 yılında açılan buz fabrikası bölge için olduğu kadar Mado için de önemlidir. Üretimin sürdürüldüğü küçük bir dükkan büyütülür ve üretim kapasitesi arttırılır. Aynı yıl dükkana “deep freze” getirilir, bu sayede dondurma gece gündüz saklanır. Bu gelişmeler Mado’nun tadından ve kalitesinden hiçbir şey eksiltmez. K.Maraş Dondurması’nın bugünkü üne kavuşmasına beşiklik yapan Yaşar Pastanesi 1980 yılında Trabzon Caddesi’nde açılır


Yaşar Pastanesi yöreye has malzemelerle yapılan dövme dondurmanın ikramı yanında, K.Maraş mutfağının ve bölge kültürünü temsil eden el sanatlarının da vitrini görevini üstleniyor. Yaşar Pastanesi ziyaretçi fotoğraflarının duvarları kapladığı, aile yadigarı eski eşyaların sergilendiği bir müze gibi değerli. 




Saffron Otel şehir merkezinde 12 katlı binasıyla hizmet vermektedir.108 standart,12 suit olmak üzere toplam 120 odası bulunmaktadır.
 


Hijyenik standartlarda hünerle hazırlanan yöresel ve dünya mutfaklarından seçilmiş lezetler sunan Saffron otel, misafirlerine yemek sonunda maraş dondurması ikram etmektedir..

5 yorum:

zeynep dedi ki...

Allah'ımm nasıl güzel görünüyor o baklava öyle:)) Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun bizi de unutmayın ama:))Mutlu haftalar..

Unknown dedi ki...

iştah açıcı...maraşa gitmek istiyorum..

defne dedi ki...

ben maraş dondurmasını yemedim hiç..maraşa gitmeliyim :)

Gezi/yorum... dedi ki...

@zeynep; baklava güzeldi tabiki ama dondurmaya yoğunlaştığımdan baklava o gün aksesuar gibiydi gözümde :)
@öz'üm; Marasta iştah açıcı çok lezzetler var
@defne; Bence en yakın zamanda tatmalısın bu lezzeti

didem dedi ki...

Maras dondurmasinin lezzetinin sirrini ogrendik boylece. Supermis!